RESEPI FIZRA NASI AYAM ISTIMEWA
Assalamualaikum
dan selamat sejahtera. Alhamdulillah...setelah sekian lama cuti
berblog,akhirnya hari ini baru berkesempatan untuk meletakkan entri terbaru. Walaupun
sibuk dengan kerja hakiki tidak bermakna blog ini diabaikan. Hari ni off day so
time tu enjoyyy (enjoy untuk buat tugasan)....hehehe...Oklah tak nak celoteh
panjang sangat nanti jemu pulak pembaca di luar sana kan... Kali ni saya nak
kongsikan resipi Nasi Ayam Yang Paling Sedap yang dibuat oleh isteri tercinta
untuk suami dan anaknya... pada pembaca yang nak tau betul ke sedap nasi ayam
ni jommm semak resipinya…
1 ekor ayam-Dipotong empat
Halia
Bawang Putih
Bawang Merah
Bahan Perap:
Sos tiram
Kicap cair
Kicap manis
Madu
Minyak bijan
1.Kisar halia,bawang putih,bawang merah.Perap ayam dengan bahan kisar selama 30 minit.
2.Didihkan air dalam periuk dan masukkan ayam tadi dan perlahankan api sehingga ayam setengah masak.Selepas itu angkat ayam tadi dan perapkan dengan bahan perap seketika.Gantungkan ayam sekurang-kurangnya satu jam(saya tak gantung).
3.Goreng ayam secara deep fry sehingga minyak menenggelami ayam.Untuk lebih mudah,sangkutkan ayam dengan besi penyangkut ditepi periuk agar mudah mengangkatnya setelah masak.(saya tak ikut sebab ayam tu saya potong empat).Setelah ayam masak,angkat dan gantung untuk toskan minyak.Potong ayam dan hidang.
Nasi Ayam
Mentega
Sedikit minyak masak-saya tambah
Minyak ayam-saya tak letak
Bawang merah*
Bawang putih*
Halia*(tumbuk/kisar)
2 helai daun pandan
1 helai daun salam (bay leave)-tak letak
Susu full cream
Serbuk ayam-saya guna kiub pati ayam
Garam,gula
Rempah penumis-bunga lawang,buah pelaga,kulit kayu manis
1.Basuh beras,tos dan letak dalam rice cooker.Didalam kuali masukkan mentega,tumis bawang putih,bawang merah dan halia yang dikisar,bunga lawang,buah pelaga,kayu manis,daun pandan dan daun salam.(saya terus tumis dalam rice cooker).
2.Setelah naik bau masukkan separuh daripada air rebusan ayam tadi,susu full cream,garam,kiub pati ayam dan gula mengikut rasa.
3.Biarkan mendidih dan tutup api.Tuang ke dalam beras tadi,jika air tidak cukup tambah air biasa dan masak nasi seperti biasa.Setelah nasi masak tabur bawang goreng atau daun sup dan sedia untuk dihidang.
Sambal cili
5 biji cili merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sdt cuka
1 sdt garam
1 sdt gula
1/2 cawan air rebusan ayam
Sos tomato-optional
Blend cili merah,bawang putih dan halia.Masak dalam kuali.Masukkan gula,garam dan cuka secukup rasa.Tambah sedikit air rebusan ayam.Masak dengan api kecil sehingga pekat.
Sambal Kicap
Air kicap hasil perapan ayam tadi dimasak di dalam kuali sehingga mendidih.Angkat.
Kuah Sup
Air rebusan ayam
Jeruk kubis-tak letak
Kiub pati ayam
Daun bawang-tabur
Daun sup-tabur
Bawang putih goreng-tabur
Separuh air rebusan ayam masak semula dan campurkan dengan jeruk kubis,garam,kiub pati ayam.Letakkan potongan daun bawang,daun sup dan bawang putih goreng ketika menghidang.
Cara-cara untuk buat lauk ayam
perap
ayam dengan bahan kisar selama 30minit
rebus
ayam dengan air secukupnya sehingga setengah masak
perap ayam dengan bahan perapan
goreng ayam hingga masak
siap sedia untuk dihidang
Cara-cara untuk buat nasi ayam
bahan-bahan yang diperlukan
cairkan mentega dan sedikit minyak untuk tumis bahan tumbuk
masukkan beras yang telah dibasuh dan kacau sebati
masukkan air rebusan ayam,susu full cream, kiub pati
ayam, gula, garam
|
nak bagi nasi cantik gini air jangan lebih n jangan kurang ya
aksesori nasi ayam
siap sedia untuk dimakan..nyum3
selamat mencuba...bye2
Ulasan
Catat Ulasan